Danmarks Fremtid
KORT NYT

Elon Musk og Twitter har ret om statsfinansierede medier

Twitter er begyndt at markere nogle medier på Twitter for statsfinansieret. Det har fået medierne til forlade Twitter og kritisere Elon Musk.
Elon Musk og Twitter har ret om statsfinansierede medier - government funded

Flere medier, blandt andre Sveriges Radio der er at sammenlige med Danmarks Radio, er begyndt at forlade Twitter efter at det sociale medie er begyndt at markere medierne som ‘government funded’, som oversat betyder statsfinansieret.

Journalister og medier står nærmest i kø for at kritisere Twitter’s ejer Elon Musk for hans nye tiltag, også de danske journalister. Her kan man for eksempel se et tweet fra journalisten Ernst Poulsen, der kommer med skarp kritik af tiltaget:

Men hvorfor denne kritik? For som skrevet, så betyder betegnelsen ‘government funded’ betegnelsen jo netop statsfinansieret. Og det er sådan set, hvad medier som Sveriges Radio og Danmarks Radio er. Statsfinansieret. 

Det er staten, der ejer disse medier og dermed finansierer dem. Men det må borgerne, der er med til at betale, mere eller mindre friviligt, åbenbart ikke oplyses om.

Men måske er journalister som Ernst Poulsen en lille smule farvet, fordi han og andre journalister selv har været ansat hos netop statsfinansierede medier. 

I en debat på Twitter med undertegnede forsøger Ernst Poulsen at forsvare hans kritik med, at ‘der er milevid forskel på stats-styrede medier og redaktionelt uafhængige public service medier som vi kender dem i Vesten’. 

Men det er sådan set bare ikke det, debatten handler om, eller det han selv skrev. Han skrev jo netop ‘government funded’ altså statsfinansieret.

Statsmedier og mediestøtte

Ernst Poulsen forsøger sig også med, at medier, der drives via licens, som f.eks. engelske BBC, ikke er statsfinansieret. Den diskussion er gammel. 

Fakta er, at licens bare er en anden form for skat. En skat som borgerne er tvangsindlagt af staten til at betale til. Og dermed er licensfinansierede medier også statsfinansierede.

Ernst Poulsen mener desuden, at hans baggrund, som ansat hos Danmarks Radio, ikke har noget med hans holdning at gøre, og at han har været ansat hos andre medier længere tid.

Problemet med det argument er bare, at stort set samtlige landsdækkende, og også mange lokale, medier i Danmark får mediestøtte. Altså penge fra staten. Og dermed er disse medier også statsfinansierede.

Hvorfor er det, at danske medier og journalister, samt deres udenlandske kollegaer, er så bange for at få fakta vedhæftet dem selv? Hvorfor er de så bange for at varedeklarere dem selv?

Fordi de ikke tør tage debatten om statsmedier og mediestøtte. Noget der burde høre fortiden til, fordi den form for støtte og ejerskab er et demokratisk problem. For penge mellem journalister og politikere har aldrig været og vil aldrig være en god ide.

Og måske har det også lidt at gære med mediernes røde vinkling. At en succesrig kapitalist som Elon Musk afslører dem. Sikke noget værre noget.

Deltag i debatten

Hvad mener du om hele sagen? Deltag i debatten på Facebook eller Twitter.

Ved du noget om sagen, eller har du et godt tip til en historie, er du velkommen til at kontakte os på kontakt@danmarksfremtid.dk.

Du kan også indsende dit eget debatindlæg her.