NYHED

Barbara Bertelsen er farlig for demokratiet

I dag vidnede statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen i minkkommisionen. En politisk embedsmand der farlig for demokratiet.
Barbara Bertelsen er farlig for demokratiet - Mette Frederiksens kumpan

Politikere og journalister er så naive, at de forsat påstår, at vi har neutrale embedsmænd i Danmark.

Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen viser med al tydelighed, at den neutrale embedsmand længe har været fortid i Danmark.

Barbera Bertelsen arbejder ikke for staten, for Danmark, for danskerne. Hun arbejder for Mette Frederiksen, for Socialdemokratiet.
Men spørgsmålet er, om Barbara Bertelsen er ved at blive ofret. Er hun ved at blive kørt i stilling til at tage skraldet for Mette Frederiksen?

Barbara Bertelsen i vidneskranken

I dag var det blevet statsministeriets departementschef Barbara Bertelsens tur til at vidne foran minkkommissionen.

Barbara Bertelsens navn blev specielt kendt i offentligheden, da Mette Frederiksen brugte hende som undskyldning for de slettede sms’er.

Under dagens afhøring kom der nogle interessante ting frem. Udtalelser fra departementschefen som ikke hænger sammen med virkeligheden.

Bl.a. påstod Barbara Bertelsen, at det ikke var og er normalt, at embedsmændende i statsministeriet laver telefonnotater, når de har snakket med statsministeren. Departemenschefen udtalte bl.a. følgende:

Vi laver ikke telefonnotater, når vi har snakket med vores ministre. Det tror jeg ikke, der er nogle ministerier, der gør.

Barbara Bertelsen, departementschef statsministeriet

Det er så en af mange usandheder fra Barbara Bertelsen i løbet af afhøringen.

Telefonnotater er ganske normalt, nogen vil sige en pligt, i det offentlige. Det viser en sag fra Helle Thornings tid som formand for Socialdemokratiet.

På et tidspunkt under dagens afhøring bliver Barbara Bertelsen spurgt, om hun havde gjort sig nogle overvejelser om at stoppe sletning af sms’er, da et flertal i Folketinget i november 2020 vedtog at undersøge minkskandalen.

Til det svarer Barbara Bertelsen følgende:

Jeg har simpelthen ikke tænkt i det. Vi har ikke oplevet sms’er blive brugt på den her måde i undersøgelseskommissioner før, siger Barbara Bertelsen

Barbara Bertelsen, departementschef statsministeriet

Forfremmet over sine evner

Enten er Bertelsen blevet forfremmet over sine evner som embedsmand, eller også sidder hun og lyver direkte over for minkkommisionen.

For sandheden er, at sms’er flere gange før er blevet brugt i undersøgelser. Barbara Bertelsen egen chef, statsminister Mette Frederiksen, var også involveret i nogle af disse undersøgelser.

Statsministeriet har i forbindelse med afsløringerne udtalt, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af sms-beskeder på tjenestemobiler i staten.

Men statsministeriet, og dermed Mette Frederiksen, “glemmer” bare lige en enkelt vigtig detalje.

Frederik Waage, der er professor ved juridisk institut på SDU og ekspert i forvaltningsret, udtaler nemlig følgende til TV 2.

Sms’er bliver i juridisk forstand sidestilet med andre skriftlige dokumenter, og derfor skal tekstbeskerne gemmes

Frederik Waage, ekspert i forvaltningsret

Så reglerne er der, så praksis er der. At en departementschef i statsministeriet ikke kender til dette, er ikke bare usandsygeligt, det er en direkte løgn.

Desuden så bad en journalist om aktindsigt i statsministeriet tre dage før sms’erne blev slettet.

Dårlig embedsmand eller løgner?

Modigelserne og bortforklaringerne stod altså i kø under dagens afhøring af Barbara Bertelsen.

Når man tænker på, at hun er en embedsmand, der har arbejdet flere år på Slotsholmen, så er det meget lidt hun åbenbart ved om arbejdsgange, regler og lovgivning.

Barbara Bertelsen har tidligere været departementschef i Justitsministeriet, vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, kontorchef i Justitsministeriet samt fuldmægtig i såvel Statsministeriet som i Justitsministeriet.

Men alligevel så ved hun, i følge hende selv, intet om de mest basale arbejdsgange, regler om notatpligt osv.

Er man så dårlig, så uviden, til sit job, så bliver man ikke forfremmet gang på gang på slotsholmen.

Barbara Bertelsen er ikke dum, hun kender sit fag. Så dagens afhøringer viser, at hun ingen problemer har med at lyve for at hjælpe Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Politiske embedsmænd

Og så tilbage til udgangspunktet om politiske embedsmænd kontra neutrale embedsmænd.

Der er ingen tvivl om, at Barbara Bertelsen er en ny type af embedsmænd i ministerierne. Hun går efter at opfylde ministerens ønsker, går ikke efter at afklare, om det er lovligt.

Barbara Bertelsen er en politisk embedsmand. Og hun viser med al tydelighed, hvor farlig politiske embedsmænd er for demokratiet.

Barbara Bertelsen er Mette Frederiksens kumpan, ikke en neutral embedsmand.

Men måske rammer det nu statsministeriets departementschef som en bommerang.

For det er hende der bliver brugt som undskyldning af Mette Frederiksen og regeringen for sletning af sms’erne.

Igen bruger Socialdemokratiet embedsmændende som beskyttelse mod egne ulovligheder.

Gå af Mette. Så kan Minkkommissionen få lov til arbejde i fred. Så kan det danske demokrati måske reddes.

Deltag i debatten på Facebook eller Twitter. Du kan også bidrage ved at indsende debatindlæg.

Husk du kan støtte driften af Danmarks Fremtid via MobilePay box25487.

LÆS OGSÅ