Du kan læse hele vores dækning af Mette Frederiksens grundlovsbrud og minkskandalen her.
Det er netop kommet frem, at Kommissionen finder, at statsminister Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020, hvor hun meddelte om nedslagtningen af alle mink var vildledende.
Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november
Minkkommissionen
Med så hård en kritik, så skal Mette Frederiksen og regeringen gå. Det handler om respekt for retsstaten og grundloven.
Flere medier er dog allerede ude at konstatere, at det ikke nødvendigvis får konsekvenser, da hun “ikke vidste det”. Problemet er bare, at hun sådan set fik leveret informationerne, men valgte ikke at læse dem, valgte ikke at passe sit arbejde.
En minister straffes, hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt eller efter hans stillings beskaffenhed.
Ministeransvarlighedsloven § 5
Ved ikke at læse de udleverede notater om manglende lovhjemmel og haste beslutningen igennem, har Mette Frederiksen, og flere af hendes ministre, handlet groft uagtsomt. Grov uagtsomhed skal ifølge lov om ministres ansvarlighed straffes.
Minkkommissionen afviser desuden, at der ikke har været tilstrækkeligt med tid til grundig sagsbehandling. Og dermed forsvinder Mette Frederiksens undskyldning om tidspres fuldstændig. Hun kunne sagtens have brugt 5 minutter på at læse op på det nu berygtede notat. Hun har dermed udvist grov uagtsomhed.
Embedsmænd får skylden
Også departementscheferne i Statsministeriet, Fødevareministeriet og Justitsministeriet, samt rigspolitichef Thorkild Fogde får hård kritik og kan drages til ansvar for pligtforsømmelser og tjenesteforseelser. Der er samlet tale om 10 embedsmænd, et fuldstændig uhørt tal.
Specielt departementchefen i statsministeriet, Barbara Bertelsen, får hård kritik af minkkommissionen:
Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at der offentlige søger at drage hende til ansvar
Minkkommissionen
Vi har tidligere konstateret, at Barbera Bertelsen ikke arbejder for staten, for Danmark og for danskerne. Hun arbejder for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Det kan du læse mere om her.
Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen har arbejdet så tæt sammen, at skal den ene drages til ansvar, så skal den anden selvfølgelig også.
Minister har løjet
Også den tidligere fødevareminister, Mogens Jensen, får usædvanlig hård kritik fra minkkommissionen, som beskylder det nuværende socialdemokratiske Folketingsmedlem for at lyve om, hvornår han fik besked om manglende lovhjemmel.
Kommissionen finder således, at Mogens Jensen i hvert fald under samrådet den 11. november 2020 afgav urigtige oplysninger
Minkkommissionen
En samlet regering får desuden hård kritik for at udstede den såkaldte tempobonus. Også her var der ikke hjemmel og minkavlerne blev derfor groft vildledt af regeringen.
tempobonus indgik i en sammenhæng, hvor minavlerne blev groft vildledt, idet udmeldingerne forudsatte, at myndighederne havde hjemmel til at aflive alle mink i hele landet, uanset at der ikke var hjemmel til aflivning uden for sikkerhedszonerne, ligesom der ikke var finansiel hjemmel til tempobonus
Minkkommissionen
Med så udsædvanlig hård kritik af både statsministeren, ministre og embedsmænd, så kan regeringen selvfølgelig ikke fortsætte. Statsminister Mette Frederiksen har det overordnede ansvar for skandalen og bør derfor tage konsekvenserne selv eller blive væltet.
Rigsretten mod Inger Støjberg satte nye standarder for en ministers ansvar og udførelse af embedet. Standarder som blandt andre Mette Frederiksen og Socialdemokratiet bakkede op om, da man stemte for rigsretten mod netop Støjberg. Men nu hvor standarderne rammer Mette Frederiksen og andre socialdemokrater, så har man pludselig ændret holdning.
Støttepartierne
Nu er det så op til støttepartierne om de sende statsministeren for en rigsret. Men baseret på udtalelser fra Enhedslisten, så tyder alt på, at Mette Frederiksen slipper.
Når det gælder Radikale Venstre, så træk partiet støtten til daværende statsminister Poul Schlüter, i forbindelse med Tamilsagen, på en mindre alvorlig kritik, end den Mette Frederiksen får af minkkommissionen.
Følger Radikale Venstre en intern mail, så bør de sende Mette Frederiksen for en rigsret. Men tør Sofie Carsten Nielsen smide Mette Frederiksen på porten?
Socialistisk Folkeparti skal man ikke forvente det store af. De har under hele minkskandalen ageret skødehunde for regeringen.
Opdateres løbende …
Deltag i debatten
Hvad mener du om hele sagen? Deltag i debatten på Facebook eller Twitter.
Ved du noget om sagen, eller har du et godt tip til en historie, er du velkommen til at kontakte os på kontakt@danmarksfremtid.dk.
Du kan også indsende dit eget debatindlæg her.