Danmarks Fremtid
NYHED

Medier: Søren Pape som statsministerkandidat er splittelse i blå blok

Først kritiserede medierne Søren Pape for ikke at melde klart ud om statsministerposten. Nu kalder medierne hans udmeldning for splittelse i blå blok
Søren Pape som statsministerkandidat er splittelse i blå blok - Jakob Ellemann-Jensen
Det Konservative Folkeparti’s leder, Søren Pape Poulsen, har længe, med rette, været kritiseret for, at han ikke har meldt ud, om han er statsministerkandidat ved et kommende valg.
Men i dag på et pressemøde meldte han endelig klart ud: Søren Pape Poulsen melder sig som statsministerkandidat for det borgerlige Danmark.
På pressemødet blev Søren Pape Poulsen spurgt ind til, hvordan det vil blive afgjort, om han selv eller Jakob Ellemann-Jensen skal være statsminister, hvis det kommende valg giver blåt flertal. De Konservatives leder kom med et klart og enkelt svar.

Den der har flest mandater bag sig

Det viser en statsministerkandidat, der har respekt for vælgernes valg, for demokratiets spilleregler.

Jakob Ellemann-Jensen melder klart ud

Senere på dagen kommenterede Venstre’s statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen så på Søren Pape Poulsen’s udmeldning. På et pressemøde, hvor venstre fremlagde nyt udspil om beskæftigelsesindsatsen, udtalte Venstre’s leder følgende:

Det vigtigste for os er en borgerlig regering. Jeg tror fint, at Søren kunne leve med at være minister i en regering med mig som statsminister. Og jeg vil fint kunne være en minister i Sørens regering

Altså et lige så tydeligt svar fra Jakob Ellemann-Jensen, som det svar, Søren Pape Poulsen gav. De to borgerlige statsministerkandidater vil præsentere deres politik, deres personligheder, og så lade det være op til vælgerne at beslutte, hvem der skal lede et Danmark med borgerligt flertal. Sådan som et demokrati burde fungere.

Mediernes vinkling

Allerede før pressemødet var gået i gang, begyndte medierne at kommentere på udmeldingen fra Søren Pape Poulsen. Det var selvfølgelig med den sædvanlige vinkling og bias, som vi kender fra de stærkt centrum-venstre orienterede medier.
Medierne så straks Søren Pape Poulsen’s udmelding som en svækkelse for blå blok, at det vil give endnu mere splittelse. For eksempel skrev Berlingske’s sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, følgende på Twitter:
Også statsmediet Danmarks Radio var hurtig ude med en forudbestemt vinkling på udmeldelsen fra Søren Pape Poulsen. DR Nyheder’s politiske korrespondent Christine Cordsen, der er berygtet for at lade egne politiske holdninger overskygge hendes arbejde, leverede denne analyse:

Med to statsministerkandidater bliver det endnu sværere. Det vil give næring til endnu mere konflikt internt i blå blok, og det er en foræring til Socialdemokratiet, som uden tvivl vil bruge den splittelse benhårdt i valgkampen.

Det andet statsmedie, TV 2, vinkler også, at Søren Pape’s udmelding kan blive en fordel for Mette Frederiksen. Men TV 2’s politiske redaktør, Hans Redder, går skridtet endnu videre. Han udtaler.

fordi vi nu står i en situation, hvor man formelt heller ikke ved, hvem der bliver statsminister, hvis der bliver blåt flertal

Med “heller ikke” giver Hans Redder udtryk for, at danskerne ikke ved, hvem der bliver statsminister, hvis rød stue får flertal. Enten så lyver TV 2’s politiske redaktør eller også manipulerer og vinkler han. For med udmeldingerne i rød stue, så står det ganske klart, at kommer der rødt flertal, så er Mette Frederiksen fortsat statsminister.
Også det såkaldte borgerlige medie, Jyllands-Posten, er ude med en vinklet analyse af dagens udmelding.

Søren Pape Poulsens udmelding kan udvikle sig til en risikabel situation i blå blok.

At rød blok kan bruge flere statsministerkandidater som et problem mod blå blok skyldes udelukkende, at medierne spiller med på rød stues spin. Dermed har vi en selvforstærkende fortælling sat i gang af en samlet rød blok, inklusiv journalisterne.

Demokrati eller bananrepublik

Man kan være så fræk at spørge journalisterne, hvad de egentlig ønsker for Danmark? Ønsker de et demokrati eller en bananrepublik? For det er jo sådan set, hvad et kommende valg står mellem.
På den ene side, i rød blok, har man en statsministerkandidat, den nuværende statsminister Mette Frederiksen, som har benyttet sig af lovbrud, løgne og trusler igennem snart 4 år.
En statsminister der slipper for konsekvenser, fordi hendes støttepartier er mere interesseret i at få udleveret nøgler til ministerbiler frem for at passe på retstaten og demokratiet.
På den anden side, i blå blok, har vi flere statsministerkandidater, som vælgerne kan vælge imellem. Statsministerkandidater der skal vælges på deres politik, deres holdninger og deres personligheder.
I blå blok bakker partierne ikke bare automatisk op om et parti, en politiker, når det gælder valg af statsminister. Her afventer man politiken.

Den fjerde statsmagt

Det vil klæde journalister og medier at levere en neutral, kritisk og demokratisk dækning af dansk politik og ikke mindst et kommende valg.
Det vil klæde medierne at lade være med at falde for specielt Socialdemokratiets spin, for kun på den måde kan vi slippe for en beskidt valgkamp.
Medierne skal dække partierne lige kritisk, uanset partifarve og journalisternes personlige holdninger. Medierne skal en gang for alle vise, at de er den fjerde statsmagt. Det skylder de det danske demokrati.
Mediestøtte og statsmedier er ikke betaling for en bestemt politisk vinkling.

Mette Frederiksen og den demokratiske forståelse

Når man tænkere nærmere over det, så må rød bloks vælgere gå rundt og være lidt flove. Eller også accepterer de bare at være Mette Frederiksens stemmekvæg. De partier røde vælgere stemmer på, hopper og danser, når Mette Frederiksen beder dem om det.

Først og fremmest skaber det en masse forvirring. Både om, hvem der er oppositionsleder, og hvem man kan forvente, man vil stille med som egentlig statsministerkandidat. Det er da noget forvirrende, at man i en opposition ikke engang kan gøre op med sig selv, hvad det er for en kandidat, man skal have til statsministerposten

Når Mette Frederiksen kalder det forvirrende, at vælgerne har flere muligheder at vælge imellem, så giver hun udtryk for, at hun ikke har den store tiltro til demokratiet, ikke har nogen videre demokratisk forståelse.
At Mette Frederiksen mangler demokratisk forståelse kommer nok heller ikke som den store overraskelse.
Det mest groteske ved Mette Frederiksen udtalelser er, at ved seneste folketingsvalg i 2019 var der hele 3 røde statsministerkandidater. Noget medierne selvfølgelig ikke konfronterer statsministeren med på grund af vinklingen.

Dansk politik skal være mere, end at man kan vælge mellem to statsministerkandidater, som ligner hinanden på rigtig mange punkter

Ud over Mette Frederiksen var de andre to røde statsministerkandidater Enhedslisten’s Pernille Skipper og Alternativets daværende leder, nu frie Grønne, Uffe Elbæk.

Borgerlige der vil Danmark

Her på Danmarks Fremtid har vi ikke taget stilling til, hvem vi vil anbefale som statsministerkandidat for det borgerlige Danmark.
Vi vil afvente en valgkamp, høre på Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensens udtalelser, læse op på de to partiers politik og ikke mindst fornemme deres personligheder.
Og så vil vi basere vores anbefaling til en kommende borgerlig statsminister på, hvem der vil Danmark, hvem der vil sætte Danmark, danskerne, danskernes sikkerhed og danskernes fremtid over forældede organisationer og internationale aftaler.
Danmark har brug for et borgerligt flertal. Derfor man skal stemme på borgerlige partier, ikke på wanna be Socialdemokrater og Radikale. Det er på tide, at både konservative og Venstre viser sig som borgerlige partier.

Deltag i debatten

Hvad mener du om hele sagen? Deltag i debatten på Facebook eller Twitter.

Ved du noget om sagen, eller har du et godt tip til en historie, er du velkommen til at kontakte os på kontakt@danmarksfremtid.dk.

Du kan også indsende dit eget debatindlæg her

LÆS OGSÅ