NYHED

Politiken kaldte politiet for racister: rapport var fuld af fejl

Politiken hang dansk politi ud som racister. Men forskningen bag var fuld af fejl. Sådan går det når man bruger politisk vinklet "forskning"
Politiken kaldte politiet for racister rapport var fuld af fejl

I starten af Oktober kaldte Politiken indirekte dansk politi for racister. Mediet smed racistkortet af sted mod de danske politibetjente, udelukkende fordi politiet rent faktisk passer deres arbejde, bruger deres erfaring.

Man kunne i Politiken læse, at dansk politi gik efter migranter og deres efterkommere. Såkaldt etnisk profilering. Morten Skjoldager, journalisten bag artiklen, skrev bl.a. følgende:

“Hvis man er etnisk dansker og bliver sigtet for en forbrydelse, kan man være næsten sikker på, at man også ender med en straf. 92 procent af alle sigtelser mod etniske danskere ender med domme. Helt anderledes forholder det sig, hvis man har somalisk baggrund og bliver sigtet for en forbrydelse. For den gruppe ender kun 79 procent af alle sigtelser med domme.”

Dansk politi er racister

Oversat fra journalistsprog så beskyldte Politiken, og forskerne bag, dansk politi for at bruge race, etnicitet og hudfarve i deres daglige arbejde.

Det kan kun betegnes som et rent racistkort. Politiken, journalisten og de to forskere kaldte altså dansk politi for racister.

Men nu viser det sig, ikke overraskende, at forskningen bag er et langt stykke makværk. Københavns Universitet skriver på deres hjemmeside, at de må trække beskyldninger om etnisk profilering tilbage.

Professor Mikkel Jarle Christensen, Københavns Universitet, og studielektor Christian Klement, Aalborg Universitet, der er forfattere til artiklen, udtaler:

“-Vi er, efter at artiklen er gået igennem fagfællebedømmelse og er blevet accepteret til publikation, blevet opmærksomme på en fejl i forhold til data, der går tilbage til projektets start. Data angår tiltaler og ikke sigtelser, som artiklen ellers er bygget op om. Selv om sigtelser i sagens natur influerer tiltaler, så kan de ikke sidestilles hermed. Vores fokus på sigtelser og politikontrol i artiklen og i medierne har dermed været misvisende og kan ikke underbygges af vores data. Artiklen er derfor trukket tilbage”

Forskerne udtaler desuden, at de ikke kan forklare, hvordan fejlen er opstået.

Politiken glemmer alt om kildekritik

Men det kan vi her på Danmarks Fremtid.

Det er tydeligt, at de to forskere bag undersøgelsen har ladet deres egne politiske holdninger blokere for kritisk sans, for gennemtjek af tallene.

De tal, de kom frem til, passede ind i deres verdensbillede. Et verdensbilledede hvor migranter og deres efterkommere er uskyldigheden selv.

Derfor var man ikke selvkritisk, gennemgik tallene igen for at se om det kunne passe.

Også Politiken lader sig farve af journalisters egne personlige holdninger. Man har ikke lavet normal kildekritik, gået rapporten efter i sømmene.

I stedet valgte Politiken at udstille danske betjente som racister. Selv om alle statistikker siger, at migranter og deres efterkommere rent faktisk er overrepræsenteret i domme for kriminalitet.

Politiken, journalisten Morten Skjoldager og de to forskere bag racistkortet skylder danske betjente en uforbeholden undskyldning.

Det samme gør alle de politikere, der var ude at spille forarget, kritiserede de danske betjente for at passe deres arbejde.

Kongen af racistkort, ekstremisten Sikandar Siddique, var straks ude at smide et af hans mange racistkort og indkaldte desuden justitsminister Nick Hækkerup til samråd om undersøgelsens konklusioner.

Deltag i debatten på Facebook eller Twitter. Du kan også indsende debatindlæg her.

Støt os via MobilePay box25487.

LÆS OGSÅ