NYHED

Tidligere Ritzau journalist til angreb på Dansk Folkeparti (opdateret)

Et angreb fra tidligere journalist ansat hos nyhedsbureauet Ritzau vendt mod medlem af Dansk Folkeparti slår igen tvivl om journalisters neutralitet (Opdateret, læs i bunden af indlægget)
Ritzau journalist til angreb på Dansk Folkeparti v2

Målinger sætter med jævne mellemrum spørgsmålstegn ved journalisters troværdighed, men samtidig kan branchen ikke selv forstå, at de har samme lave troværdighed som politikere og bilforhandlere.

En af forklaringerne til journalisternes manglende troværdighed kan måske skyldes, at mange journalister har svært ved at skille personlige politiske holdninger fra deres daglige arbejde som journalist.

Ritzau journalist til angreb

Er af de seneste beviser på dette finder man i nogle tweets sendt fra journalisten Flemming Kruhøffer, ansat hos nyhedsbureauet Ritzau, til Dansk Folkeparti’s medlem af byrådet i Hjørring, og tidligere formandskandidat for partiet, Erik Høgh-Sørensen.

Twitter skriver Flemming Kruhøffer bl.a. følgende henvendt direkte til Erik Høgh-Sørensen:

Min tidligere kollega, Erik, er endt som rabiat menneskefjendsk, ekstrem højredrejet DF’er, hvis højeste mål er at pisse alle modstandere op og ned af ryggen. Trist..

Flemming Kruhøffer, journalist Ritzau

Og journalisten forsætter med følgende svada vendt mod Dansk Folkeparti profilen:

Disse personlige og politiske angreb mod en politiker kommer altså fra en journalist ansat på et nyhedsbureau, der dagligt leverer bl.a. nyheder om dansk politik til den samlede danske presse.

Et angreb der ikke alene går efter Erik Høgh-Sørensen som person, men hele Dansk Folkeparti.

Kruhøffer og Høgh-Sørensen er tidligere kollegaer på Ritzau, og førstnævnte mener desuden, at han har reddet sidstnævntes job, dengang de arbejdede sammen:

Jeg prøvede da ellers at redde dit job da du var ved at blive fyret. Jeg vil dog have Lov til at bekæmpe dine holdninger til den dag jeg dør .. men jeg er villig til at dø for din ret til at have de holdninger. Det gælder dog næppe den anden vej rundt

Flemming Kruhøffer, journalist Ritzau

Udtalelse fra Dansk Folkeparti

Vi har forelagt journalistens angreb over for Erik Høgh-Sørensen og til Danmarks Fremtid udtaler han bl.a. følgende:

Den pågældende har aldrig reddet mit job

Erik Høgh-Sørensen, Dansk Folkeparti
Og Høgh-Sørensen forsætter med at kommentere på journalistens personlige angreb mod ham:

Jeg finder det ærgerligt, at Flemming, som er min tidligere kollega, og som jeg ellers altid har haft et fint forhold til, forfalder til den slags plumpe personangreb uden argumentation af nogen art

Erik Høgh-Sørensen, Dansk Folkeparti
Erik Høgh-Sørensen er som skrevet selv uddannet journalist, hvor han bl.a. har arbejdet som EU korrespondent.

Prisvindende journalist

I 2000 fik han den lille Cavlingpris for hans afsløringer af danske nazisters gerninger under Anden Verdenskrig.

Så vi har altså at tale om en politiker, der rent faktisk kender journalistfaget indefra.
Derfor rammer angrebet fra den tidligere kollega måske ekstra hårdt. Høgh-Sørensen uddyber over for os:

Jeg var tilstræbt objektiv som Ritzau-journalist, men havde mange af de samme holdninger, jeg nu forfægter offentligt som politiker. Netop fordi Flemming Kruhøffer kender mig, burde han holde sig for god til den slags udfald

Erik Høgh-Sørensen, Dansk Folkeparti
Erik Høgh-Sørensen mener, at de danske medier generelt prøver at være tilstræbt objektive et stykke hen ad vejen, men at det ikke altid lykkes.

Slettet tweet

F.eks. har vi her på Danmarks Fremtid tidligere skrevet om Bertil Fruelund, der også er journalist på Ritzau.

Han skrev et kritisk tweet vendt mod Mette Frederiksen og regeringens håndtering af våbenleverance til Ukraines forsvar mod Putins kujonagtige angreb på Ukraine.
Men da chefredaktøren på TV 2 nyhederne, Thomas Funding, der er tidligere medlem af Odense Byråd for Socialdemokratiet, kritiserede tweetet, valgte Fruelund at slette det.
Men et personligt angreb fra en journalist ansat på Ritzau, vendt mod en politiker fra Dansk Folkeparti, får lov til at blive stående.

Forskelsbehandling

Erik Høgh-Sørensen undrer sig lidt over denne form for “forskelsbehandling”, han udtaler:

for hvis et kritisk tweet om Mette Frederiksen bliver fjernet, hvorfor står et 10 gange værre tweet om mig så?

Erik Høgh-Sørensen, Dansk Folkeparti
Høgh-Sørensen understreger på det kraftigste, at det er vigtigt for ham at påpege, at hans tidligere kollega hos Ritzau, Flemming Kruhøffer kan mene, hvad han vil, og at han ikke nødvendigvis ønsker, at de pågældende angreb skal slettes.
Høgh-Sørensen giver dog udtryk for en skuffelse over for sin tidligere kollega, siger at angrebet er under lavmålet og primitivt.
Vi håber selvfølgelig at kunne få Flemming Kruhøffer’s kommentar til kritikken af ham, og vil opdatere dette indlæg, hvis han reagerer.

Journalister har ytringsfrihed som alle andre, men de må forholde sig til deres holdninger, når det påvirker deres arbejde.

Og vi blander netop Ritzau ind i denne historie, fordi Ritzau dagligt skriver om de politikere, som deres journalister er i infight med.

Journalisters politiske holdninger

Det er ikke første gang, at en journalist er kommet med sine personlige politiske holdninger mod Dansk Folkeparti.

Du kan f.eks. læse om Danmarks Radio’s politiske korrespondent Christine Cordsen’s angreb på Dansk Folkeparti her.

Hvad synes du om danske journalisters generelle niveau? Er de neutrale eller lader de deres personlige politiske holdninger influere på deres arbejde?
Hvad skyldes danske journalisters manglende troværdighed?

Deltag i debatten på Facebook eller Twitter. Du kan også indsende dit eget debatindlæg her.

Opdatering

Den ene af de nævnte journalister i artiklen, Bertil Fruelund, meddeler, at Flemming Kruhøffer ikke længere er ansat hos Ritzau.

Men som man kan se på ovenstående billede, så meddeler Flemming Kruhøffer selv sin forbindelse til netop Ritzau på Linkedin.

Problemet er bare, at Kruhøffer opererer med flere Linkedin profiler, her er hans profil nummer 2.

Vi fastholder vores historie, at journalister med forbindelse til Ritzau, andre medier, har problemer med at adskille politiske holdninger fra deres arbejde. Og dermed kan give anledning til mistanke om manglende neutralitet.

Hvis Flemming Kruhøffer har den holdning til Dansk Folkeparti nu, havde han den nok også, da han var aktiv journalist for Ritzau.

Og hvad med de andre journalister hos Ritzau, kan man stole på deres neutralitet?

Og når journalister giver udtryk for så skarp personlig had mod en politiker, et parti, så kan man med rette sætte spørgsmål ved vinklingen og neutraliteten i deres tidligere, nuværende og fremtidige arbejde som journalist.

Desuden er det Flemming Kruhøffer selv, der blander Ritzau ind i debatten, da han nævner hans og Høgh-Sørensen’s fælles arbejdsplads.

Vi har valgt at lade den oprindelige tekst stå så alle kan se historiens udvikling.

LÆS OGSÅ