Målinger sætter med jævne mellemrum spørgsmålstegn ved journalisters troværdighed, men samtidig kan branchen ikke selv forstå, at de har samme lave troværdighed som politikere og bilforhandlere.
Ritzau journalist til angreb
Er af de seneste beviser på dette finder man i nogle tweets sendt fra journalisten Flemming Kruhøffer, ansat hos nyhedsbureauet Ritzau, til Dansk Folkeparti’s medlem af byrådet i Hjørring, og tidligere formandskandidat for partiet, Erik Høgh-Sørensen.
På Twitter skriver Flemming Kruhøffer bl.a. følgende henvendt direkte til Erik Høgh-Sørensen:
Min tidligere kollega, Erik, er endt som rabiat menneskefjendsk, ekstrem højredrejet DF’er, hvis højeste mål er at pisse alle modstandere op og ned af ryggen. Trist..
Og journalisten forsætter med følgende svada vendt mod Dansk Folkeparti profilen:
Disse personlige og politiske angreb mod en politiker kommer altså fra en journalist ansat på et nyhedsbureau, der dagligt leverer bl.a. nyheder om dansk politik til den samlede danske presse.
Kruhøffer og Høgh-Sørensen er tidligere kollegaer på Ritzau, og førstnævnte mener desuden, at han har reddet sidstnævntes job, dengang de arbejdede sammen:
Jeg prøvede da ellers at redde dit job da du var ved at blive fyret. Jeg vil dog have Lov til at bekæmpe dine holdninger til den dag jeg dør .. men jeg er villig til at dø for din ret til at have de holdninger. Det gælder dog næppe den anden vej rundt
Udtalelse fra Dansk Folkeparti
Den pågældende har aldrig reddet mit job
Jeg finder det ærgerligt, at Flemming, som er min tidligere kollega, og som jeg ellers altid har haft et fint forhold til, forfalder til den slags plumpe personangreb uden argumentation af nogen art
Prisvindende journalist
I 2000 fik han den lille Cavlingpris for hans afsløringer af danske nazisters gerninger under Anden Verdenskrig.
Jeg var tilstræbt objektiv som Ritzau-journalist, men havde mange af de samme holdninger, jeg nu forfægter offentligt som politiker. Netop fordi Flemming Kruhøffer kender mig, burde han holde sig for god til den slags udfald
Slettet tweet
F.eks. har vi her på Danmarks Fremtid tidligere skrevet om Bertil Fruelund, der også er journalist på Ritzau.
Forskelsbehandling
for hvis et kritisk tweet om Mette Frederiksen bliver fjernet, hvorfor står et 10 gange værre tweet om mig så?
Journalister har ytringsfrihed som alle andre, men de må forholde sig til deres holdninger, når det påvirker deres arbejde.
Og vi blander netop Ritzau ind i denne historie, fordi Ritzau dagligt skriver om de politikere, som deres journalister er i infight med.
Journalisters politiske holdninger
Du kan f.eks. læse om Danmarks Radio’s politiske korrespondent Christine Cordsen’s angreb på Dansk Folkeparti her.
Opdatering
Den ene af de nævnte journalister i artiklen, Bertil Fruelund, meddeler, at Flemming Kruhøffer ikke længere er ansat hos Ritzau.
Men som man kan se på ovenstående billede, så meddeler Flemming Kruhøffer selv sin forbindelse til netop Ritzau på Linkedin.
Problemet er bare, at Kruhøffer opererer med flere Linkedin profiler, her er hans profil nummer 2.
Vi fastholder vores historie, at journalister med forbindelse til Ritzau, andre medier, har problemer med at adskille politiske holdninger fra deres arbejde. Og dermed kan give anledning til mistanke om manglende neutralitet.
Hvis Flemming Kruhøffer har den holdning til Dansk Folkeparti nu, havde han den nok også, da han var aktiv journalist for Ritzau.
Og hvad med de andre journalister hos Ritzau, kan man stole på deres neutralitet?
Og når journalister giver udtryk for så skarp personlig had mod en politiker, et parti, så kan man med rette sætte spørgsmål ved vinklingen og neutraliteten i deres tidligere, nuværende og fremtidige arbejde som journalist.
Desuden er det Flemming Kruhøffer selv, der blander Ritzau ind i debatten, da han nævner hans og Høgh-Sørensen’s fælles arbejdsplads.
Vi har valgt at lade den oprindelige tekst stå så alle kan se historiens udvikling.