NYHED

Støttepartierne: Mette Frederiksen skal for en rigsret

Gælder støttepartiernes fine ord om retsstaten kun for politiske modstandere, som Inger Støjberg? Eller vil de sende Mette Frederiksen for en rigsret?
Støttepartierne - Mette Frederiksen skal for en rigsret

Du kan læse hele vores dækning af Mette Frederiksens grundlovsbrud og minkskandalen her.

I denne uge kan der eksploderer endnu en bombe i dansk politik, når minkkommissionen torsdag kommer med deres rapport om en af danmarkshistoriens største politiske skandaler, nemlig minkskandalen og regeringens grundlovsbrud. 

Her på Danmarks Fremtid er vi overhovedet ikke i tvivl. Baseret på fakta, grundloven og regeringens egne indrømmelser, så skal Mette Frederiksen (S) og mange af hendes ministre stilles for en rigsret. Du kan læse vores seneste leder “selvfølgelig skal Mette Frederiksen for en rigsret” her.

Vi og mange andre borgerlige kan råbe nok så højt op om retfærdighed, lighed for loven og en rigsret mod Mette Frederiksen (S), men hvis hendes støttepartier forsætter med at være regeringens skødehunde, så kan vi intet gøre, ud over at vente, til der kommer et borgerligt flertal.

Ingen ved endnu, hvordan støttepartierne vil reagerer, men baseret på blandt andre Pia Olsen Dyhrs (SF) udtalelser, så er chancen nok ikke ret stor for en rigsret.

Men lad os prøve at se på, hvad støttepartierne og socialdemokratiet selv har sagt om det med at overholde loven og respektere retsstaten.

Radikale Venstre forhandler ikke

Det første støtteparti, hvis forhold til retstaten, vi ser nærmere på, er Radikale Venstre. Et parti der har det med at spille moralens vogtere, men ikke altid kan overholde deres egne høje standarder.

Hvis man skal tro partiets EU-ordfører Anne Sophie Callesen (R), så er retsstaten ikke til forhandling for Radikale Venstre. Altså burde Mette Frederiksen (S) stilles for en rigsret sammen med flere af hendes ministre og politiserede embedsmænd.

Men måske er retsstaten alligevel til forhandling, hvis Radikale Venstre får den rigtige bestikkelse, som for eksempel et par ministerbiler.

Socialistisk Folkeparti vil holde loven

Socialistisk Folkeparti har været en af Mette Frederiksen (S) største støttere og forsvarer under hele minkskandalen. Bl.a. var Pia Olsen Dyhr (SF) hurtigt ude at forsvare sletningen af SMS-beviserne i forbindelse med afhøringer i minkkommissionen.

Det kan man så undre sig over, når man ser, hvad SF’s folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) sagde under 1. behandlingen i folketinget af rigsretstiltalen mod Inger Støjberg.

For skal man tro SF’s folketingsmedlem, så er det principelt for SF, at loven overholdes. Men det gælder måske kun for politiske modstandere, ikke Socialdemokrater? 

Enhedslisten vil have advokatundersøgelse

Enhedslisten var en af de stærkeste fortalere for, at Inger Støjberg (DD) skulle sendes for en Rigsret, så allerede før instrukskommissionen kom med deres rapport, var Rosa Lund (EL) klar til at nedsætte en advokatundersøgelse.

Men når det gælder Mette Frederiksen (S) og den socialdemokratiske regering, så vil man ikke komme med en udmelding, før minkkommissionens rapport er klar. 

Enhedslisten kommer ikke med en udmelding om, hvordan vi forholder os til Minkkommissionens rapport, før den foreligger i sine endelige form. Det vil være utroværdigt ellers

Peder Hvelplund

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund (EL), har udtalt til BT, at det vil være utroværdig at udtale sig om en advokatundersøgelse, før rapporten er fremlagt.

Den lader vi bare stå uden en bemærkning.

Socialdemokratiet må stå ved egne ord

Men man behøver ikke at afvente støttepartiernes reaktion på minkkommissionens rapport, for hvis Socialdemokratiet stod ved deres egne ord, så var Mette Frederiksen (S) og hendes regering for længst gået af, frivilligt accepteret en rigsret.

For som den nuværende skatteminister Jeppe Bruus (S), sagde under debatten i Folketinget i forbindelse med vedtagelsen af rigsretten mod Inger Støjberg (DD), så skal ministres og regeringers beslutninger og daglige arbejde altid foregå på “en lovlig måde”, selv om man har de bedste intentioner.

Rød blok vil i rigsretten

Lad os samle alle ovenstående udtalelser fra Socialdemokratiet og deres støttepartier og se på, hvad det rent faktisk er, hvad de siger:

Mette Frederiksen har flere gange påstået, at lovbrud skete på grund af sundhedsfare. Men det ændrer ikke på, at det skal foregå på en lovlig måde, og at de love folketinget har vedtaget, skal overholdes.

Det siger sig selv, at retsstaten ikke er til forhandling, og når minkkommissionen kommer med deres rapport om minkskandalen, skal uvildige advokater gennemgå den med henblik på, at stille de ansvarlige til ansvar, stille Mette Frederiksen og hendes ministre til ansvar.

Der er altså ingen tvivl. Hvis rød blok står ved deres støtte til retsstaten og til grundloven, deres egne udtalelser, så skal Mette Frederiksen stilles for en rigsret.

På torsdag når minkkommissionens rapport udkommer, får vi at se om Mai Villadsen (EL), Pia Olsen Dyhr (SF) og Sofie Carsten Nielsen bakker op om lighed for loven, eller om de mener, at retsstaten kun gælder for deres politiske modstandere, ikke for Socialdemokrater.

Deltag i debatten

Hvad mener du om hele sagen? Deltag i debatten på Facebook eller Twitter

Ved du noget om sagen, eller har du et godt tip til en historie, er du velkommen til at kontakte os på kontakt@danmarksfremtid.dk.

Du kan også indsende dit eget debatindlæg her.

LÆS OGSÅ